
Carnivoor
De hond is een carnivoor. Dit zie je aan zijn gebit, zijn korte maag-darm kanaal en zijn manier van verteren. De voeding die het beste past bij de spijsvertering van de diersoort hond is vers vlees.
Als we kijken naar het dieet van de wolf (de voorouder van de hond), zien we dat er verschillende soorten kleine dieren worden gegeten. Soms wordt er een groot dier gevangen en gegeten. Een wolf eet soms ook dieren die al overleden zijn. Verder eten ze kleine hoeveelheden groenten en fruit zoals besjes en wortels. Wat ze hiervan kapot kunnen kauwen is verteerbaar. Ook eten ze de maaginhoud van de prooi op, ze kunnen de planten en groenten daarin verteren omdat het al voor verteerd is. De wolf eet ook mest, en klei/aarde vanwege de mineralen die dit bevat. Een wolf eet soms één, of een paar dagen niets. Simpelweg omdat er soms niks gevangen wordt, de spijsvetering van de wolf is hier dan ook op aangepast.
Een ander belangrijk punt is dat de wolf na de jacht gaat eten, en daarna rustig gaat liggen kluiven aan de overgebleven botten. Het kluiven aan botten zorgt ervoor dat de wolf rustig blijft liggen na de maaltijd, waardoor de vertering niet verstoord wordt en er geen problemen ontstaan zoals een maagtorsie. Daarnaast zorgt het kluiven voor extra speekselproductie na de maaltijd, waardoor de vertering gestimuleerd wordt. Als laatste zorgt het ervoor dat de tanden schoongemaakt worden, dit voorkomt tandsteen.
Vers vlees
De spijsvertering van de huidige hond is nog steeds vergelijkbaar met die van de wolf. We kunnen hier dus veel van leren. In de natuurgeneeskunde kijken we altijd naar wat er van nature het beste bij een dier past. De best passende voeding voor de spijsvertering van de hond is nog steeds vers vlees van verschillende diersoorten. Dagelijks mag je ook ongeveer 2 gram per kg lichaamsgewicht groenten of fruit toevoegen, maar wel gekookt of gepureerd omdat het anders niet verteerbaar (en dus slechts vulling) is. Zoek altijd even op welke groente- en fruitsoorten geschikt zijn voor honden. En natuurlijk dagelijks een bot om te kluiven, dit kun je het beste na één van de maaltijden aanbieden.
Tegenwoordig bestaan er verschillende merken KVV: kant en klaar vers vlees. Dit maakt het voeren van vers vlees haalbaar en gemakkelijk, en je weet zeker dat je veilige en complete voeding geeft.
Varieer in de vleessoorten die je geeft, maar geef nooit te veel kip en rund. Dit bevat meer resten van antibiotica e.d. dan andere vleessoorten. Sommige honden zijn hier extra gevoelig op, dan is het belangrijk om hier op te letten. Je kunt ook eens per week vette vis geven, zoals zalm. Dit bevat o.a. omega 3.
Snacks
Ook belangrijk om over na te denken: gezonde snacks of beloningssnoepjes voor je hond. Restjes van jouw eigen eten zijn meestal ongeschikt! Pas daar mee op, hoe smekend je hond ook kijkt. Wat je wel kunt geven zijn gedroogde stukjes vlees, honden vinden dit vaak erg lekker en het is heel gezond.
Darmflora
De darmflora is een verzameling van goede en slechte bacteriën die in de darmen leven. Deze bacteriën moeten in de juiste verhouding aanwezig zijn voor een optimale werking van de spijsvertering. De darmflora heeft een grote invloed op de gezondheid van je hond.
Met vers vlees bereik je een gezondere darmflora. Het advies is ook altijd om één dag per week pens te voeren, dit bevat veel goede bacteriën die de darmflora op peil houden.
Geen brok?
Maar waarom dan geen brokken? Dit heeft verschillende redenen, hieronder benoem ik er een paar.
Brokken bevatten graan, dit is niet geschikt voor de spijsvertering van de hond en zorgt voor slechte opname van voedingsstoffen. Veel honden krijgen hier reacties op, denk aan huidproblemen.
De brokken worden tot hoge temperaturen verhit tijdens het productieproces. Hierdoor blijven er veel minder voedingsstoffen over. Ook zijn de fabrikanten door dit verhitten toegestaan om allerlei afval aan hun brokken toe te voegen, zoals ‘dierlijke bijproducten’. Dit zijn resten van slachtafval, uiers, gemalen veren, gemalen hoeven, etc. Je krijgt vaak ook weinig inzicht in de ingrediënten.
De fabrikanten van brokken vertellen je dat hun brokken de tanden schoon schuren doordat ze zo krokant zijn. Maar tegelijk zijn de brokken ook de oorzaak van tandsteen, erg tegenstrijdig dus.
Brokken zijn voor de hond slechter verteerbaar dan vlees, en zorgen niet voor een gezonde darmflora.
Ook bevatten brokken vaak synthetische vitaminen, mineralen en antioxidanten.
Ervaringen
Voeding en de darmgezondheid heeft een enorm grote invloed op het gedrag van je hond. Bij verkeerde voeding kunnen problemen ontstaan zoals stress of snel overprikkeld zijn. Bij overstap van brok naar vlees is de ervaring dan ook dat de honden meer rust uitstralen.
Verder is de ervaring bij het voeren van vers vlees dat de honden algeheel gezonder zijn, beter op gewicht blijven, een gezonde glanzende vacht krijgen, een gezonde hoeveelheid energie hebben, etc.
Klachten als huidproblemen, allergieën, afwijkende ontlasting, verstopte anaalklieren, gebitsproblemen en gewichtsproblemen worden vaak deels of helemaal opgelost met het overstappen naar vlees.
Het individu
Als natuurgeneeskundig therapeut kijk ik altijd naar het individuele dier en wat het beste bij hem of haar past. Er is dus ook niet één beste oplossing als het gaat om de voeding van je hond. Ik kijk altijd naar het individu en pas daar mijn voedingsadvies op aan.
Als eigenaar speel je bijvoorbeeld ook een belangrijke rol bij de voeding. Jij moet je er goed bij voelen, en er van overtuigd zijn dat de voeding die je geeft gezond en goed is voor je hond. Dat geef je mee aan je hond tijdens het voeren, het zijn gevoelige dieren die veel oppikken en aanvoelen.
Over hondenvoeding is natuurlijk nog veel meer te vertellen dan deze korte blog. Wil jij graag een voedingsadvies voor je hond, helemaal aangepast op jullie situatie? Dan help ik jullie graag!
Reactie plaatsen
Reacties