Tips voor vuurwerkangst bij de hond

Gepubliceerd op 7 december 2021 om 13:26

De tijd van het jaar komt er weer aan, en er zijn overal steeds meer knallen te horen. Veel honden worden hier angstig en gespannen van. In deze blog lees je mijn natuurgeneeskundige tips om je hond zo goed mogelijk te ondersteunen bij vuurwerkangst.

 

Steun je hond

Door het vuurwerk ervaart je hond veel angst en stress. Angst is een emotie die je niet kan versterken door aandacht of lekkers te geven. Helaas gaat er soms nog een fabeltje rond dat je angst kan belonen en verergeren, maar dit is niet juist. Steun je angstige hond, aai hem of houd hem vast als hij dat fijn vindt.

 

Maak rondom de jaarwisseling een veilige plek voor je hond. Bijvoorbeeld een vertrouwde mand veilig onder een tafel, of misschien wel op bed. Het kan ook helpen om de radio en lampen aan te zetten, zodat je hond minder merkt van het vuurwerk buiten.

 

Uitlaten

Laat je hond rondom de jaarwisseling alleen aan de riem uit. Gebruik een tuig en/of halsband waar je hond niet uit kan ontsnappen. Je wil natuurlijk voorkomen dat je hond op de vlucht slaat van een onverwachte knal.

 

Zoek rustige plekken om je hond uit te laten, rijd bijvoorbeeld een stukje met de auto om bij een natuurgebied te komen.

 

Verrijking

Verrijking kan heel goed ingezet worden als afleiding bij angst en stress. Gebruik bijvoorbeeld een snuffelmat, puzzel of kluifje waar je hond lang mee doet. Snuffelen heeft een kalmerende werking op je hond, en het houdt zijn aandacht bij iets anders dan de knallen.

 

Ondersteunende middelen

Gebruik geen middelen die je hond verdoven, maar waarbij hij nog steeds alle angst en stress ervaart. Dit kan een traumatische ervaring veroorzaken.

 

Natuurlijke middelen hebben een kalmerende en ondersteunende werking bij angst en stress, maar zullen nooit onderdrukken of verdoven. Hieronder noem ik een paar middelen uit de natuurgeneeskunde.

 

Een middel wat hulp kan bieden is Bach Rescue. Dit zijn druppels die je op wat lekkers kan geven. Hier kun je al ver voor de jaarwisseling mee beginnen, met 2 keer per dag 4 druppels. Op de dag van de jaarwisseling mag je meerdere keren 4 druppels geven. Dit middel helpt bij angst en voorkomt het vormen van een trauma.

 

Phytonics Strezz is een kruiden product wat je hond hulp kan bieden bij angst en stress.

 

Het kan ook helpen om valeriaan thee te zetten en af te laten koelen. Biedt dit naast het gewone drinkwater aan (let op, niet in plaats van) en laat je dier er zoveel van drinken als hij wil.

 

Het verdampen of op een geursteentje druppelen van essentiële oliën kan ook hulp bieden. Hier komen wel een aantal dingen bij kijken. Gebruik altijd oliën van hoge biologische kwaliteit, bijvoorbeeld van Silverlinde of Primavera. Laat eerst je hond snuffelen aan de olie, en gebruik de olie vervolgens alleen als de hond hem prettig vindt. Het is belangrijk dat je hond de olie niet in kan nemen, hij mag dus niet bij het geursteentje of de verdamper komen. Ook moet de hond altijd weg kunnen uit de kamer waar de olie staat, als hij er genoeg van heeft. Oliën die mogelijk kunnen helpen zijn lavendel, ceder, marjolein, pepermunt, en geranium.

 

Training

Training met beloning (positieve bekrachtiging), al dan niet met een clicker, kan goed helpen bij vuurwerk angst. Let op dat je ver van tevoren traint in een andere tijd van het jaar, nog voordat je hond spanning ervaart doordat er al af toe knallen te horen zijn. Je kunt gaan oefenen met vuurwerk geluiden van bijvoorbeeld YouTube. Deze zet je eerst heel zacht. Belangrijk is om daarbij in de comfort zone van je hond te blijven. Zodra je stress signalen ziet moet je meteen een stapje terug.

 

Stress signalen zijn bijvoorbeeld: weg kijken, met de tong snel over de neus likken, veel knipperen, gapen, voorpootje opheffen, hijgen, fronsen, oogwit tonen, uitschudden of opeens druk gaan snuffelen. Er zijn nog meer signalen, verdiep je hier goed in voor je begint met trainen. Maak de vuurwerk geluiden (binnen de comfort zone van je hond) leuk door te belonen voor simpele trucjes die je hond al goed kent. Op die manier kun je zorgen voor een positieve associatie met de vuurwerk geluiden, en kan je langzaam de comfort zone van je hond steeds groter maken. Twijfel je, schakel dan altijd de hulp in van een goede trainer. Let daarbij op dat die trainer werkt met beloning.

 

Natuurgeneeskundig vuurwerkangst consult

In deze blog heb je een paar tips bij vuurwerkangst gelezen. Wil jij liever advies op maat bij vuurwerk angst? Dan kan een natuurgeneeskundig consult jullie zeker verder helpen. Tijdens het consult gaan we uitgebreid in op de vuurwerkangst. We bekijken wanneer het begonnen is, wat de oorzaak kan zijn, wie jouw hond is en welke maatregelen en/of middelen het beste bij hem passen. Denk bijvoorbeeld aan een Bach bloesem mix die is samengesteld voor jouw individuele hond. Op die manier ben je optimaal voorbereid op de jaarwisseling.

 

Neem gerust contact met mij op om een afspraak te maken voor een consult.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.