Tips voor vuurwerkangst bij de hond

De tijd van het jaar komt er weer aan, en er zijn overal steeds meer knallen te horen. Veel honden worden hier angstig en gespannen van. In deze blog lees je mijn natuurgeneeskundige tips om je hond zo goed mogelijk te ondersteunen bij vuurwerkangst.

Lees meer »

Winter tips voor je dier

Er is winterse kou op komst! Temperaturen onder het vriespunt en sneeuw.. hoe kun je jouw dier hier het beste bij ondersteunen? In deze blog leg ik het je uit.

Lees meer »

Training op basis van beloning

Mijn zoektocht naar een vriendelijke manier van trainen begon met mijn eerste verzorgpony Maaike. Ik ontdekte dat er veel verschillende trainingsmethodes bestaan, ik heb er zelf lang over gedaan om te begrijpen wat voor mij nu de beste manier is van trainen. De bekende natural horsemanship trainers lijken allemaal op een haast magische manier met de paarden om te gaan. Ik was hier altijd al door gefascineerd, vele boeken en filmpjes heb ik bestudeerd. Uiteindelijk heb ik geleerd wat de kern is van al deze methodes. Ze maken namelijk allemaal gebruik van de manier waarop een dier leert.

Lees meer »

Natuurlijke huisvesting van het paard

Om te begrijpen waar een paard van nature behoefte aan heeft, is het belangrijk dat we kijken naar het natuurlijke en instinctieve gedrag van paarden. We komen dan al snel uit bij de wilde paarden, hier stammen onze paarden immers van af. Hoewel ze nu gedomesticeerd zijn, blijven de instinctieve behoeftes nog net zo sterk aanwezig. Als wij onze paarden de kans geven hun natuurlijke gedrag uit te voeren, en als wij zorgen dat er aan hun natuurlijke behoeftes voldaan wordt, zullen de paarden vanzelfsprekend fysiek, mentaal en energetisch in balans zijn. Ze zullen gezonder, gelukkiger en stabieler zijn. In deze blog bespreek ik het natuurlijke gedrag van wilde paarden, de verschillen met de huidige huisvesting van paarden, en hoe wij onze paarden weer in hun natuurlijke behoeftes kunnen voorzien.

Lees meer »

Voeding van het paard

Van nature trekt een paard samen met de rest van de kudde dagelijks rond in zijn gebied, op zoek naar eten. Ze nemen hier een hapje, zetten weer wat stapjes, daar een hapje, en weer een stapje. Ze blijven in beweging tijdens het grazen. De grassoorten die ze van nature tegen komen zijn lange grofstengelige, droge sprietjes van verschillende grassoorten die hier en daar groeien. Daarnaast knabbelen ze regelmatig aan struiken, boomschors, takken en blaadjes. Ze maken ook gebruik van kruiden, en zelfs van wilde groenten en peulvruchten. Ze likken de nodige mineralen en zout op uit steen of grond. Een schraal maar gevarieerd dieet.

Lees meer »