10 tips voor gezonde en gelukkige konijnen

Gepubliceerd op 18 november 2020 om 18:47

Gezonde en gelukkige konijnen, wie wil dat nou niet? Als eigenaar wil je dat jouw konijnen goed in hun vel zitten. Hieronder geef ik je 10 tips om dat voor elkaar te krijgen!

 

  1. Hooi

Geef je konijnen onbeperkt hooi, en vervang het hooi als het bijvoorbeeld vies is geworden. Het is voor een konijn enorm belangrijk om constant te blijven eten, dit houdt de spijsvertering op gang en voorkomt problemen. Ook zorgt het knabbelen op hooi voor natuurlijk afslijten van de tanden.

 

Van brokjes geef je een afgemeten hoeveelheid, houd het bakje niet de hele dag gevuld. Het is aan te raden om geen gemengd voer te geven, daardoor gaan konijnen selectief eten. Ze eten alleen de lekkere stukjes, en niet de voedzame korrels die ertussen zitten. Het resultaat is dat je konijnen niet de juiste voedingsstoffen binnen krijgen.

 

Brokjes kun je ook geheel weg laten in de voeding van je konijn, je moet dan dagelijks een grote en gevarieerde hoeveelheid planten, kruiden en/of groenten geven. Dit komt het dichtst in de buurt bij het natuurlijke dieet van konijnen. Voor meer informatie hierover verwijs ik je naar https://mininatuur.weebly.com/.

 

  1. Kruiden, planten en groenten

Het is enorm gezond om je konijnen dagelijks kruiden, planten en/of groenten te voeren. Laat je konijnen hier wel aan wennen en bouw de hoeveelheid op zolang de ontlasting goed blijft.

 

Naast gezonde voeding, bieden de kruiden je konijnen ook de mogelijkheid om zichzelf preventief gezond te houden. Door verschillende soorten kruiden af te wisselen voorkom je gezondheidsproblemen.

 

Op internet zijn verschillende lijsten te vinden met geschikte planten, kruiden en groenten voor konijnen. Kijk hier goed naar, want er bestaan ook giftige planten en ongeschikte groenten.

 

  1. Water

Onbeperkt vers water is vanzelfsprekend belangrijk. Wist je dat veel konijnen liever uit een bakje drinken dan uit een drinkfles? Uit een drinkfles krijgen ze steeds maar een druppeltje per keer, bakjes drinken makkelijker.

 

  1. Tanden

De tanden van konijnen blijven groeien. Het is dus enorm belangrijk dat een konijn voldoende knaagt om de tanden te laten afslijten. Hooi en een aantal keer per week wilgen- of fruitboomtakken zijn hier geschikt voor. Er zijn ook knaagstokjes te koop gemaakt van wilgentakken. Een knaagsteen is niet gezond. 

 

  1. Afmeting van de huisvesting

Zorg voor een hok en ren die groot genoeg zijn voor jouw konijnen. De standaard verkochte konijnenhokken voldoen niet aan de richtlijnen. Deze kun je bijvoorbeeld wel in een ren plaatsen die wel groot genoeg is.

 

Voor 2 konijnen kun je het beste uitgaan van een verblijf van 6 m2. Kunnen de konijnen naast hun verblijf van 6 m2, nooit los lopen in bijvoorbeeld de tuin? Neem dan een verblijf van 10 m2. Heb je erg grote konijnen, dan is er natuurlijk een groter verblijf nodig.

 

  1. Een maatje

Een soortgenootje is heel erg belangrijk voor een konijn. Het zijn sociale dieren die van nature in groepen leven. Een konijn alleen kan niet echt gelukkig zijn.

 

Let bij het uitzoeken van een maatje goed op. De beste combinatie is een gecastreerde ram met een voedster. Twee voedsters of twee rammen kunnen gaan vechten. Koppel de konijnen rustig aan elkaar, zodat ze kunnen wennen voor ze echt samen gaan leven.

 

  1. Verrijking

Ook konijnen hebben activiteiten nodig om zich niet te vervelen. Zorg voor leuke extra’s in de ren waar de konijnen aan kunnen knagen, en waar ze mee kunnen spelen. Denk aan wilgentakken of bijvoorbeeld wilgentunnels, het knagen hieraan zorgt meteen voor afslijten van de tanden.

 

  1. Ontlasting

Konijnenkeutels zijn normaal om in het verblijf te vinden. Maar wist je dat konijnen een keer per dag, in de vroege ochtend, blindedarm ontlasting hebben? Dit ziet er niet uit als keuteltjes, maar meer als een druiventrosje. Konijnen horen dit direct op te eten, dit is essentieel om aan voldoende voedingsstoffen te komen. Vind je ‘druiventrosjes’ in het verblijf van je konijnen? Dan is er iets niet in orde. De voeding van je konijnen kan ongeschikt zijn, of er speelt een ziekte.

 

  1. Aandacht

Sommige konijnen houden er niet van om opgepakt of geaaid te worden. Dit kan per konijn erg verschillen. Houd rekening met je konijn en wat die prettig vindt, en ga niet over zijn of haar grenzen.

 

  1. Ziektes en aandoeningen

Informeer je over veel voorkomende ziektes en aandoeningen bij konijnen, en zorg dat je de symptomen kent. Zo kun je snel herkennen wanneer je konijn ziek is. Een voorbeeld is myiasis, hierbij leggen vliegen eitjes in de vacht van je konijn. Hier komen maden uit, die de huid van je konijn beschadigen. Dit komt regelmatig voor, vooral in de zomer. Kijk dus geregeld even onder het staartje van je konijnen, als hier ontlasting aangekoekt zit vormt dit een risico op myiasis. 

 

Advies nodig?

Heb je advies nodig over de voeding van je konijn, de huisvesting, of het vinden van het juiste maatje? Of heeft je konijn klachten (waarbij niet eerst directe hulp van een dierenarts nodig is)? Dan mag je altijd contact met mij opnemen, ik help graag!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.