Zomer! Tips om je dier te helpen bij warme temperaturen

Gepubliceerd op 16 juni 2020 om 21:07

De zomer is begonnen en de temperaturen stijgen. Heerlijk! Maar je dier kan soms ook last hebben van deze warmte. Hieronder bespreek ik per diersoort waar je rekening mee moet houden, en hoe jij je dier kunt helpen om koel te blijven.

 

De hond

Je hond kan gemakkelijk afkoelen door lekker te zwemmen, of door bijvoorbeeld een koelmat. Toch zijn er nog een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Aangezien honden alleen warmte kwijt kunnen raken via de tong en de voetzolen raken ze sneller oververhit.

 

Bij temperaturen boven de 20 graden is het aan te raden om je hond alleen ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat een lang stuk uit te laten. Midden op de dag is het niet verstandig om te gaan wandelen. Ook naast de fiets rennen is bij hoge temperaturen niet verstandig.

 

Waar veel mensen geen rekening mee houden, is de temperatuur van het asfalt en zand. Bij een buitentemperatuur van 25 graden is de temperatuur van asfalt en zand al snel 51,6 graden! Hierdoor kunnen de voetzooltjes van je hond verbranden. Je kunt de temperatuur controleren door je hand een aantal seconden op de grond te plaatsen. Laat je hond bij zomerse warmte zoveel mogelijk uit in de schaduw en op gras.

 

Elk jaar wordt het weer verteld, en helaas gaat het nog steeds vaak mis. Op warme dagen kun je de hond niet achterlaten in je auto. Bij 21 graden is het in de auto na 10 minuten al 31 graden, ook als hij in de schaduw of met de ramen open staat. Na 30 minuten is het dan 40 graden. Je kunt je bij hogere buitentemperaturen voorstellen dat het nog veel warmer wordt in de auto. Dit kan fataal aflopen!

 

Zorg daarnaast natuurlijk dat er altijd vers drinkwater beschikbaar is.

 

Het paard

Ondanks dat een paard goed kan zweten, kunnen ze ook snel oververhit raken. Een paard is het meest comfortabel tussen de -5 en +15 graden.

 

Voor paarden is het enorm belangrijk om een schaduw plek te creëren in de wei, dit kunnen bomen zijn of een afdak. Wees creatief, gebruik bijvoorbeeld schaduwdoeken als het niet anders kan. Vanzelfsprekend moet er ook altijd vers drinkwater beschikbaar zijn.

 

Als je paard erg dikke manen heeft kun je deze in losse vlechten doen, dit voorkomt heftig zweten onder de manen.

 

Train of vervoer je paard alleen ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat als het koeler is.

 

Sommige paarden hebben (deels) een roze huid, dit kan makkelijk verbranden. Smeer deze plekken in met zonnebrandcrème, of gebruik bijvoorbeeld een vliegenmasker met neusflap om te zorgen dat de roze huid niet in contact komt met zonlicht.

 

Als je paard het erg warm heeft kun je hem helpen door hem af te spuiten met koel water. Het is een fabeltje dat je paard het nog warmer zou krijgen als je hem nat terug in de wei zet. Een dierenarts heeft dit onderzocht. Hoe meer water er op je paard zit, hoe meer verdamping er plaats vindt waardoor er warmte afgevoerd wordt. Je paard zal dus altijd afkoelen als hij nat is.

 

De kat

Hoewel katten vaak heel goed zelf weten en regelen wat ze nodig hebben, kan oververhitting bij de kat wel voorkomen. Zorg voor voldoende water en laat deuren in huis open zodat je kat niet per ongeluk opgesloten zit in een warme kamer.

 

Sommige katten kunnen makkelijk verbranden. Gebruik dan een zonnebrandcrème, vooral op de oren, de neus en de buik. Dit voorkomt ook huidtumoren.

 

Het konijn

Konijnen zijn erg gevoelig voor warmte, ze kunnen er slecht tegen.

 

Belangrijk is om ervoor te zorgen dat het hok en de ren voldoende schaduw hebben. Liggen op koel gras in de schaduw is erg fijn voor je konijn.

 

Je kunt je konijn ook helpen door flessen water in de vriezer te leggen, je kunt hier dan een sok omheen doen en de fles in het hok of de ren plaatsen. Je konijn kan er op die manier lekker tegenaan liggen en zo afkoelen. Hij zal je er zeker dankbaar voor zijn!

 

Een wit, nat laken over het hok zal ook voor verkoeling zorgen. Gebruik nooit een donker laken!

 

Koelen met een ventilator is mogelijk, maar zorg altijd dat deze nooit direct op je konijn waait.

 

Zorg steeds voor vers water.

 

Konijnen zijn overigens ook erg gevoelig voor temperatuurswisselingen. Is het in de winter koud buiten, en haal je het konijn naar binnen in een warme kamer? Dan kan dit fataal aflopen. Het konijn kan zulke temperatuursverschillen niet aan.

 

Andere knaagdieren

Voor andere knaagdieren is schaduw en vers drinkwater ook belangrijk. De flessen uit de vriezer met een sok erom zijn voor alle knaagdieren fijn! Voor dieren zoals hamsters kun je bijvoorbeeld ook een koele steen, of keramische mok in het hok plaatsen. Ze kunnen hier dan tegenaan gaan liggen om af te koelen.

 

Boerderijdieren en kippen

Voor boerderijdieren en kippen geldt ook: zorg altijd voor een schaduwplaats en voldoende vers drinkwater. Ook koeien hebben schaduw nodig, zij kunnen hun warmte zelfs nog slechter kwijt dan een paard.

 

Voor varkens is een modderbad essentieel, hierin kunnen ze hun warmte kwijt. Ook verzorgt het de huid, en vormt het een bescherming tegen stekende insecten.

 

Schapen horen uiteraard tijdig geschoren te worden.

 

Algemene tips

Je kunt je dier ook nog een verkoelende snack geven zoals komkommer. Daarnaast heeft munt een verkoelende werking. Je kunt van dit kruid thee zetten en de afgekoelde thee neerzetten (naast het gewone drinkwater, niet als vervanging daarvan!) voor je hond of kat. Het paard, het konijn, andere knaagdieren en boerderijdieren kunnen het kruid vers eten. Je mag hiervan een takje tot een handje geven, afhankelijk van de grootte van je dier. Dit mag als snack tussendoor.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.